Humanistisch Café Nijmegen Diepgang in een ongedwongen sfeer

Jaaroverzicht 2019

Een overzicht van de activiteiten in 2019 door Fonni

Geïnspireerd het nieuwe jaar in!


We hebben 2018 afgesloten met een gezellig diner in café Funkenstein. Naast gezellig kletsen was daar de gelegenheid om tips te geven voor het volgende jaar en samen vooruit te blikken. Het was een zeer geslaagde avond met een opkomst van maar liefst 22 mensen!

1

22 Januari: Apocalyps vs. het Mooie, Schone en Goede


We zijn het jaar gestart met een bijeenkomst waar we samen hebben gesproken over het schone en goede op de wereld. Een mooie maar koude start van het nieuwe jaar!

2

26 Februari: Jonge Humanisten Café: Sartre- Wij zijn veroordeeld tot vrijheid

Wat bedoelde Sartre met deze uitspraak? Tijdens dit Jonge Humanisten Café heeft Joyce Vermeer een kennismaking verzorgt met het gedachtengoed van Jean-Paul Sartre

3

26 Maart: Vertrouwen van Meningsuiting


We hebben deze avond gesproken over de discussie over vrijheid van meningsuiting en de twee kampen die in het debat de boventoon voeren.

4

23 April: Landen langs het Cultuurkompas


Aan de hand van de Cultuurkompas-methode van professor Geert Hofstede hebben we gekeken naar hoe landen scoren op de onderdelen individualisme, afstand tot de macht, mannelijkheid, ontwijken van onzekerheden, lange termijn oriëntatie en welwillendheid. Mooi om vanuit onze verschillende diverse achtergronden input te krijgen.

5

21 Mei: Humanistisch Dilemma op Dinsdag


Een humoristische avond geïnspireerd door het internet-fenomeen “Dilemma op Dinsdag”; er worden je twee ogenschijnlijk onmogelijke stellingen voorgelegd, en je MOET kiezen!

6

22 Juni: Wereldhumanismedag in samenwerking met HV-Nijmegen


Wereldhumanismedag is een internationale feestdag en wordt jaarlijks rond de langste dag van het jaar gevierd. Humanisten en humanistische organisaties komen bij elkaar voor lezingen, conferenties en andere activiteiten. Ze vieren de waarden en idealen van het humanisme wereldwijd. Dit jaar stond in het teken van verbinding.

26 Juli: Zomerpicknick aan de Waal7

Verder zonder Jules
Ons fijne stekkie in Café Hanze en later Ondersteboven is niet meer. Super bedankt voor twee jaar gastvrijheid! Op naar Café Trianon in 2020!

8 copy

10 September: Wat houdt het in om Nederlander te zijn?


In samenwerking met Filosofisch Café Nijmegen, HV Nijmegen hebben we een bijdrage gegeven aan een avond over Nederlanderschap. Wat betekent het om Nederlander te zijn? Filosoof Evert van der Zweerde heeft zijn politieke filosofie op dit onderwerp losgelaten maar ook onze eigen Evdokia heeft op humoristische wijze invulling gegeven aan dit thema. De avond is terug te luisteren op: https://www.facebook.com/vocastlive/

IMG_2316

17 september: Helden van nu


Michiel heeft onze deze avond bevraagd over onze moderne (alledaagse) helden en rolmodellen. Met name de vraag waar de grens tussen inspiratie en kuddegedrag ligt was interessant.

22 oktober: Preken voor eigen parochie


In een knus gezelschap hebben onszelf een spiegel voorgehouden. We hebben dialoog gevoerd over ruimdenkendheid en geluisterd naar Maarten van Roozendaal liedje ‘Red mij niet’. Als voor bereiding op het landelijke jonge humanisten weekend hebben we een Whatsapp groep aangemaakt.

9

1, 2 & 3 November: Jonge Humanisten Weekend 2019


Onze humanistische maten uit Groningen hebben een prachtig weekend in Diever georganiseerd waar veel Nijmegenaren van hebben genoten. Het thema was zingeving en we hebben daar hebben de noordelingen ons op verschillende manieren aangeboden om daar bij stil te staan. Een lezing over de Wilde Natuur door Bas Nabers. Ook was er een interactieve lezening met praktisch filosoof Niranyana Jayamary. Natuurlijk ook weer ultiem genoten van het dehumaniserende spel ‘cards against humanity’ en het politieke weerwolven. Veel gelachen en gefeest!!! In het voorjaar van 2020 weer deze keer door Nijmegen!!!

11

Dag 2019 - Tot 2020 !!!!


xxx jullie liefhebbende organisatie
Michiel, Jorg, Evdokia & Fonni